Sushiens historie kort fortalt
opprinnelse japan. for å øke holdbarheten på fersk fisk utviklet japanerne en metode. denne metoden var å lage ark av ristet sjøgress. på dette sjøgresset la de ris som var marinert med eddik. de pakket deretter fiskefileter inn i disse arkene. norien var på utsiden og gjorde pakken lufttett. marinaden gjorde risen motstandsdyktig mot bakterier og man økte holdbarheten på de ferske fiskefiletene. dermed var man ikke avhengige av daglige forsyninger. fiskerne kunne være ute på havet i flere dager og reise lenger ut til de beste fiskebankene.
på 17 – 18 00 tallet utviklet sushi seg til å bli en matrett. man lagde mindre pakker som man kunne ta med seg som en matpakke og man benyttet forskjellige råvarer; fisk, grønnsaker og kjøtt.
på begynnelsen av 1900 tallet utviklet det seg ytterligere frem til 1920-1930. sushi ble rendyrket og en sofistikert matrett med ferdige retter og forskjellige typer.
sushi fikk etterhvert et feste i vesten og man utviklet der en mer vestlig variant av sushi. om man skal generalisere kan man si at i Japan er ingredienser som rå reke, marinert ål, kråkebolle populært. i vesten er vi mer opptatt av laks, tuna og scampi. drar man til USA brukes det veldig mye majones i makirullene.
på 80 tallet kom den første sushibaren i Norge. mattilsynet kom på besøk og forlangte at fisken skulle stekes før servering. etter noen år med krangling gikk det seg til og man fikk en eksplosjon i markedet 1999 – 2000.
i dag opplever vi en verdensomspennende sushi boom. sushi er sunt, friskt og utrolig godt! ikke rart det er populært 🙂