Sushiens historie kort fortalt

opprinnelse japan. for å øke holdbarheten på fersk fisk utviklet japanerne en metode. denne metoden var å lage ark av ristet sjøgress. på dette sjøgresset la de ris som var marinert med eddik. de pakket deretter fiskefileter inn i disse arkene. norien var på utsiden og gjorde pakken lufttett. marinaden gjorde risen motstandsdyktig mot bakterier og man økte holdbarheten på de ferske fiskefiletene. dermed var man ikke avhengige av daglige forsyninger. fiskerne kunne være ute på havet i flere dager og reise lenger ut til de beste fiskebankene.

på 17 – 18 00 tallet utviklet sushi seg til å bli en matrett. man lagde mindre pakker som man kunne ta med seg som en matpakke og man benyttet forskjellige råvarer; fisk, grønnsaker og kjøtt.

på begynnelsen av 1900 tallet utviklet det seg ytterligere frem til 1920-1930. sushi ble rendyrket og en sofistikert matrett med ferdige retter og forskjellige typer.

sushi fikk etterhvert et feste i vesten og man utviklet der en mer vestlig variant av sushi. om man skal generalisere kan man si at i Japan er ingredienser som rå reke, marinert ål, kråkebolle populært. i vesten er vi mer opptatt av laks, tuna og scampi. drar man til USA brukes det veldig mye majones i makirullene.

på 80 tallet kom den første sushibaren i Norge. mattilsynet kom på besøk og forlangte at fisken skulle stekes før servering. etter noen år med krangling gikk det seg til og man fikk en eksplosjon i markedet 1999 – 2000.

i dag opplever vi en verdensomspennende sushi boom. sushi er sunt, friskt og utrolig godt! ikke rart det er populært 🙂

Ord og uttrykk fra sushiens verden

Sushi: Marinert ris.

Konbu: Tang.

Rismarinade: Består av eddik, sukker salt og konbu.

Nori: Et ark av ristet sjøgress. Arket brukes til å lage maki. Fullcut er kvadratisk og halfcut er rektangulært (fullcut delt i to). Sushibarer bruker halfcut. Kjøper man nori i butikker får man gjerne fullcut. Det er vesentlig enklere å lage maki av fullcut.

Nigiri: Fisk eller annet over en sammenpresset risball.

Maki: Ris på et ark av ristet sjøgress, ulike ingredienser legges på dette arket og rulles sammen til en rull som kuttes i 6 eller 8 biter.

Uramaki: Dette er den man gjerne forbinder med maki. Når man lager en uramaki ruller man makien med den lange siden i lengde retningen. Da får man den tradisjonelle makirullen. Kuttes gjerne i 8 biter.

Futomaki: Arket rulles med den korte siden i lengderetningen. Man får plass til flere forskjellige typer ingredienser. Kuttes gjerne i 6 biter da ingrediensene i rullen er mer ømfintlige for å falle ut av rullen. Bitene kan ofte bli ganske store.

Sashimi: Fisk kuttet i skiver. Ris eventuelt ved siden.

Ponzu saus: Består gjerne av soyasus, limesaft, rismmarinade, koriander, chili, ingefær mm.

Ingefær: Syltet. Brukes gjerne som en slags frisk og søt «dessert» litt innimellom når man spiser sushi. Den frisker opp smaksløkene og måltidet i sin helhet.

Wasabi: Grønn malt pepperot. Blandes ut med vann. Den er sterk men effekten gir seg fort, i motsetning til feks chili som sitter lenge. Å blande ut pepperrot er omtrent som å skjære løk; det svir godt i øynene 🙂

Soyasaus: Lages av brent hvete, soyabønner, vann og salt.